A Karácsony elmaradhatatlan sztár kréme: Spekulatius egészségesen

Bár azt gondolom, nincs ember, aki ne ismerné ezt a fűszeres, markáns, mézeskalácsos keksz ízű krémet, de ha mégsem találkoztál még vele, akkor elárulom, hogy ez a közkedvelt karácsonyi keksz krém, amit ebben a karácsonyi időszakban többen is megvesznek a szupermarket polcairól. 

 
blogra_speku2.jpg

Az igazat bevallva én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy megvegyem-e vagy sem, de a végén mindig oda jutottam, hogy annyira elborzadtam az összetevőket elolvasva, hogy ezért úgy döntöttem inkább megcsinálom otthon olyan alapanyagokból, ami értekes tápanyagokat tartalmaz. Nagy örömömre, jelentem sikerült egy nagyon, az eredetihez hasonló spekulációs krémet készíteni.

Tudtad, hogy a spekulációs krém a németek karácsonyi kekszének az íze krém változatban?
Erősebb fűszerezésű, mint a mi hagyományos mészeskalácsunk.


KEKSZ KRÉM

Elkészítési idő 10 perc

Hozzávalók:

- 160g sült sütőtök
- 60g mogyoróvaj
- 3 tsk. karobpor
- fél tsk. őrölt fahéj
- fél tsk. őrölt szerecsendió
- 2 csipet őrölt szegfűszeg
- 2 dl növényi tej
- 60g teljes kiőrlésű háztartási keksz
 
A keksz helyettesítő: 2 tks. keksz fűszer elkeverése vagy aki gluténérzékeny, ebben az esetben használjon sütikrémes ízesítőcseppet vagy gluténérzékenyeknek készített kekszet.
 
Elkészítés:
 
1. Vedd magad elé a hozzávalókon kívül egy keverőtálat és tedd bele az összes hozzávalót.

2. Alaposan keverd össze az alapanyagokat, amíg nem fogsz kapni egy lágyabb, kenhetőbb állagot. Ne felejtsd el beleönteni apránként a növényi tejet.

3. Klopfolóval egy zacskóban törd nagyobb darabokra a cukorm. háztartási kekszet és keverd bele a masszába. Amennyiben a kekszet kihagynád, akkor jöhet 5-8 csepp sütikrémes ízesítőcsepp.
 
Ha megfelel az állaga, amolyan sűrűbb, de kenhető textúrát vesz fel, akkor kész is vagy.
 
Én használni fogom a sütibe krémként, gyümölcsöket bele tunkolni vagy keksz alapanyagnak, de még zabkása tetejére is simán el tudom képzelni, és még ehető ajándéknak sem utolsó ötlet egy szép masnis üvegbe zárva.

SPEKULATIUS ÜNNEPI KOSÁRKÁK ( 5 db)


Az előbb bemutattam miként tudsz az egészségedet támogató, tápanyagokban gazdag, spekulációs krémet készíteni, ami egy fűszeresebb, mézeskalács ízű keksz krém.
Tovább gondoltam a receptet és egy olyan felhasználási módját mutatom meg neked, ami tökéletesen megállja a helyét az ünnepi asztalon, de akár vendégségbe elvíve is mindenki azt fogja kérdezni, hogyan csináltad? 
 
A legszuperebb ebben a receptben, hogy kvázi egy helyen tudod megvenni azt a kevés hozzávalót, amire szükséged lesz az elkészítéséhez.
 
Ha épp semmi ötleted sincs, és szeretnél egy könnyű és villámgyors sütit elkészíteni, akkor mentsd el ezt a posztomat és vedd elő, amikor időszűkében vagy, de mégis valami finom, különlegesebb desszertre van szükséged!
 
Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:
 
- 1,5 csésze mandula
- 1 csésze   kókuszreszelék
- 1 csésze datolya
- 90g zabpehely
- fél bögre víz
 
+ díszítéshez banán és/vagy egész dió
+ előre elkészített spekuláció krém
 
Elkészítés:
  • Az első 5 hozzávalót tedd egy turmixba és keverd össze, amíg homogénebb állaga nem lesz a masszának.(érdemes elöször csak a mandulát liszt állagúvá turmoxolni és csak ezután beletenni a többi hozzávalót)
  • A masszából vegyél egy közepes masszát és alkoss belőle kis kosárkákat. (tipp: én a szilikonos muffin formáját használtam kialakításhoz)
  • Ha elkészültél a kosárkákkal, akkor nincs más hátra, minthogy beletöltsd a krémet és a tetejét banán karikával vagy egész szem dióval díszítsd.
 
Talán a legnagyobb munkarész az, amíg összeturmixolod, de a többi gyerekjáték és eléggé mutatós végeredményt fogsz kapni.

 
Kellemes ünnepekre hangolódást kívánok! 
süti beállítások módosítása