Bejgli nélkül nincs Karácsony, és ha az vegán lesz?

Vegán bejgli???????? Micsoda? Igen, ilyen létezik! 

267842040_1829462527441899_3307913306154628450_n.jpg

Most már 4 éve töretlenül el szoktam készíteni növényi alapanyagokból a karácsony kihagyhatatlan desszert sztárját, a bejglit. Már családi hagyomány szokott lenni, hogy anyával együtt készítjük el ügyelve, hogy jó vastag legyen benne a töltelék. Szinte minden évben megkérem, hogy jól pakoljuk meg (mák)töltelékkel a tésztát és szerencsére sose felejtődik el. A tésztát szinte nagyítóval kell megkeresni. Persze sokat viaskodunk azon, hogy vajon elég-e a töltelék, én mindig arra szavazok, hogy még mehetne, ő pedig arra, hogy bőven elég lesz, mert szét fog repedni a tészta. Természetesen mindig én nyerek, mert végül folyton olyan sok lesz benne a töltelék, hogy valóban szétreped a tészta. 

Az évek alatt sokat kisérleteztünk a “vegán” bejgli receptjén, ami ugyanolyan szaftos és puha tud lenni, mint a hagyományos változata. Idén nem csak a tradícionális mákos bejglit készítettem el, de egy fullos kókuszos-pudingos változatot is. 

Ha van hozzá kedvetek, akkor készítsétek idén az én receptem alapján a bejglitek! 

IMÁDNI FOGOD AZ ELKÉSZÍTÉSÉT! ELRONTHATATLAN 


Elkészítési idő
 20 perc + 10-10 perc ( töltelék)

(alap)Tészta:

1 ek. cukrot ( én eritritet használtam)
1 cs. Instant élesztő
1 dl forró víz
600g liszt - 2 db rúd jön ki belőle- ( én teljes kiörlésű búzalisztet és rozslisztet használtam)
2 reszelt alma ( olaj/margarin/vaj helyett)

Elkészítés:

  • Egy bögrében keverjük a cukrot, az élesztőt forró vízzel és tegyük félre, ameddig a lisztet és a lereszelt almát alaposan átdolgozzuk puszta kézzel vagy ha nem akarunk maszatosak lenni, akkor habverővel.
  • Adjuk hozzá a cukros-élesztős-vízes egyveleget + még 1 dl vízet és forgassuk össze az egészet. Itt már ér kézzel gyúrni a tésztát, mert egy nem ragacsos masszát kell kapnunk.
  • Pihentetés nélkül ki lehet nyújtani, de én pihentettem 20 percig a meleg sütő mellett, amíg a töltelékeket elkészítettem. 

Mákos töltelék:

400g darált mák
250g eritrit
1 dl víz

  • Egy edénybe tegyük bele a vízet és az eritritet és addig kavarjuk a hozzávalókat. hogy egy szirupot kapjunk. Ha ez sikerült, akkor öntsük bele a mákot és alaposan keverjük el a szirupoal, egy sűrű masszát kell kapnunk.

    Tipp1: A kész tölteléket hűtsd vissza, így elkerülheted, hogy szétessen a bejgli és kiszáradjon a töltelék sütés közben

    Tipp2: Ha 2 banánt összepépesítesz és velekeversz a masszába, még ellenállhatatlanul finomabb lesz az egész bejglid!.

 

Kókuszos pudingos töltelék:

1 cs. vanilíás puding
500 ml cukormentes mandulatej vagy sima víz
300g kókuszreszelék

  • A pudingot a hátoldalán lévő leírás alapján elkészítjük.
  • Amint besűrűsödött a massza úgy öntsünk bele 300g kókuszreszeléket, majd ezt is hűtsük vissza, mint a mákos tölteléket. 

 
Mind a két tölteléket egy evőkanál segítségével egyenletesen oszlassuk el az előre kinyújtott tésztán. Hajtsuk be a tészta széleit és ezután tekerjük fel. A bejgliket süssük 180 fokon 30-35 percig. Tűpróbát alkalmazzunk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy tényleg átsült-e a süteményünk.


Jó étvágyat kívánok hozzá és kellemes ünnepeket! 

süti beállítások módosítása