Bemutatok a számodra 7+1 hozzávaló alternatív megoldást abban az esetben, ha szeretnéd, hogy egészségesebb összetevőkből álljon az elkészített ünnepi menüsor.
Így szedj fel kevesebb kilót az ünnepek alatt!
Az ünnepi időszaknak nem szabad a görcsösségről és a lelkifurdalásról szólnia. Pontosan ezért, arra szorgalmazlak, hogy a finomságok elkészítésénél figyelj oda, hogy egészségesebb alternatívákat használj. Nemcsak azért, hogy egészséges legyen az elkészült étel, hanem hogy csökkentsük az ételnek a kalóriasűrűségét.
Alacsony kalóriasűrűségű ételek kiválasztásával több ételt fogyaszthatsz. Ez különösen hasznos lehet ebben az időszakban, amikor kevesebbet mozogsz, és többet eszel az átlagosnál. Így nem fogod túlenni magad, hiszen ezek a hozzávalók garantálják, hogy pár óra múlva nem fogsz újra a hűtő előtt állni, kopogó szemekkel.
Én legalábbis mindig így ügyeskedek az ünnepi menüsornál, és egyáltalán nem szokott kitűnni az íze, illetve mások észre sem veszik, hogy néhány alapanyag ki lett cserélve. Nem nagy energiabefektetés odafigyelni, főleg, ha már a bevásárlás előtt átgondolod azt, hogy milyen egészségesebb hozzávalókat válassz. Mutatom mi helyett mit érdemes beszerezned!
Mutatom, hogy a hagyományos élelmiszereket milyen reform, egészségesebb verzióra tudod lecserélni.
1. Fehér liszt → teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabliszt
Ha épp olyan a recept, hogy fehér lisztet ír és félsz, hogy nehogy elrontsd, akkor legalább a fele legyen teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabliszt. Amennyiben kerül bele egészségesebb alternatív liszt úgy ezzel növeled az ételed tápanyagtartalmát, ami azt jelenti, hogy laktatóbb lesz, így hamarabb jól fogsz laksz, mintsem túl ennéd magad.
Ha fele arányt követed, akkor ebben a felállásban nem fog olyan szinten módosulni a recept, hogy ne sikerüljön a kigondolt sütemény.
2. Olaj & vaj → olajos magvak, esetleg kókuszolaj
Ha már mindenképp szükséges zsiradékot használnod, akkor tedd olyanokkal, amik tápanyagban gazdagok és nem tartalmaznak olyan plusz feleslegesen bevitt kalóriát, amiben semmi hasznos tápanyag sincs. - ezt nevezzük üres kalóriáknak- Sokkal többet teszel az egészégedért, ha olajos magvakat és az abból készült 100% natúr magvajakat használod zsíradékként az ételeid elkészítéséhez. Ha vis major helyzet áll elő, akkor a kókuszolaj is megteszi, de ez is közelít az üres kalóriát tartalmazó élelmiszerek közé.
3. Cukor → banán, datolya
Az örök klasszikus a fehér liszt mellett a fehér cukor. Úgy gondolom, hogy az egészségünk szempontjából a természetesebb édesítőszerek mindig jobb alternatívaként szolgálnak majd, mint a sima kristálycukor. Sajnos a kristálycukornak számos negatív hatása van, és az ünnepi időszakban egy nagyobb mennyiség is simán összegyűlik ilyen-olyan sütemény elkészítésénél és elfogyasztásánál. Jelen esetben nem az egyszeri cukros ételekről van szó, hanem az ünnepi időszak alatti, több nap egymás utániságáról, ami meg tudja toldani az amúgy is magasabb kalóriabevitelünket. Ehelyett inkább olyannal édesítsünk, ami pozitívan hat az egészségünkre és édességéből kifolyólag kevesebb kell belőle az ételeink elkészítéséhez. Pontosan ilyen a banán és a datolya. A banánnál az érett fajtát használd fel a süteményeid elkészítéséhez. Amennyiben datolyát szeretnél használni édesítéshez úgy válaszd a lédúsabb változatot. Ha szárazabb verziót találsz a boltban, akkor áztasd be meleg vízbe 15-20 percre. Mind a kettő alternatív édesítő a cukorhoz képest jóval édesebbek, így ha egy recept leírás például150g cukrot ír, elő akkor banánból 2 db- ot vagy datolyából 15 szemet használjunk fel a recepthez.
4. Tojás → Őrölt lenmag
Ha van ami olcsóbb a tojásnál az a lenmag. Ha olcsóbban szeretnéd kihozni a karácsonyi menüsort, akkor bízd a lenmagra azt, hogy összetartsa a süteményeidet. Egyszerűen engedj fel egy pohárban 1 ek őrölt lenmagot 3-4 ek vízzel, várj 5-10 percet és ugyanolyan ragacsos, folyós állagot fogsz kapni, mintha tojás lenne benne. Használd ugyanúgy, mintha tojást használnál fel.
+ Ha a tojás a süti lekenéséhez kell, akkor keverj össze 2 tsk. csicseriborsó lisztet egy kis vízzel vagy használj friss narancslevet.
5. Tej → cukormentes mandulatej
A növényi tej nemcsak kalóriában kedvezőbb, de nem utolsó sorban a tej egészségesebb alternatívája. Ugyanúgy működik, mint a hagyományos tej. Próbáld ki és te is meg fogsz lepődni! Arra azonban figyelj, hogy amikor megveszed, akkor cukormentes változatát vedd, mert a mandulatejből is van olyan, ami cukrozott.
6. Liszt mellé → fehérjepor
Amennyiben szeretnéd a süteményeid tápanyagtartalmát emelni, akkor használj plusz fehérjeport a liszt mellé és az adott étel tápanyagokban sokkal gazdagabb lesz, ezért még jobban el fog telíteni.
7. Krumplipüré → karfiol
A megszokott krumplipürét idén készítsd karfiolból vagy legalább fele-fele arányban legyenek köretként.
Ugyanúgy párold meg, mint a krumplit és az elkészítés uganúgy történjen meg, mintha az egészet burgonyából csinálnád.
+1 Rizs → párolt és/vagy sült zöldségek
Érdemes a hétköznapokban megszokott rizst lecserélni párolt és/vagy sült zöldségekre köretként, ami kímélőbb lehet a főétel kísérőjeként. Ráadásul a kalória, amit a főétkezésnél megspórolunk, azt a desszertnél nyugodtabb szívvel megehetjük.
Ugye mennyivel egyszerűbb most már így, hogy átvettük jópár alternatív lehetőséget?
Nyugodtan teszteld, próbálj ki vele új vagy régi recepteket.A siker nem fog elmaradni! Használd ezeket a szuper alternatív alapanyagokat, hogy kímélőbb legyen a menüsorod!